Medverkande och moderatorer
Ytterligare talare kommer att tillkännages för våra keynote-föreläsningar.
Vi reserverar oss för ändringar i programmet och oförutsedda händelser.
Johan Wiktorin
Underrättelseexpert och grundare av Intil Group. Han är en före detta militär officer från underrättelsetjänsten. Han är utbildad officer och Master of Competitive Intelligence. Wiktorin har en bakrund av att ha arbetat brett med underrättelser och säkerhet i Försvarsmakter och i det privata näringslivet. Han kommenterar regelbundet säkerhetsfrågor i internationell och nationell media. Han är även medlem av Kungliga Krigsvetenskapsakademien sedan 2007 och är en uppskattad diskussionspartner för företagsledningar och styrelser i frågor som rör geopolitik och informationssäkerhet.
Freddy Jönsson Hanberg
Styrelseordförande i Totalförsvarsstiftelsen, styrelseledamot i Civilförsvarsförbundet rådgivare till myndigheter, företag och politiker samt övningsledare för NATO-övningen NORDIC PINE. Under Corona-pandemin var han rådgivare till Socialstyrelsens krisberedskapschef. Han satt också i övningsledningen när samtliga regioner, civilområden och militärregioner i Sverige övade ledning under höjd beredskap hösten 2022
Stefan Wallin
Rådgivare inom Public Affairs i sitt eget bolag med betoning på politisk riskbedömning och styrelsearbetare i flera stiftelser, organisationer och bolag inklusive det finländska public service-mediabolaget YLE. Han verkade 20 år i politiken som politisk sakkunnig, statssekreterare, riksdagsledamot, gruppledare, partiledare för Svenska folkpartiet och statsråd i fyra regeringar som miljö-, nordisk samarbets-, kultur-, jämställdhets-, och försvarsminister. Är till utbildningen politices magister från Åbo Akademi. Han har även jobbat som journalist.
Samuel Ciszuk
Medgrundare av rådgivningsföretaget ELS Analysis. Han har en M. Litt i Säkerhetspolitik och Energi med Mellanösterninriktning från University of Aberdeen, samt B.A.-examina från Stockholms universitet i statsvetenskap respektive internationella relationer. Samuel är expertrådgivare inom försörjningstrygghet, policy- och marknadsrisker och en energimarknadsspecialist med global medieexponering. Han har exempelvis hanterat risk- och prognosarbete på toppnivå inom näringslivet och representerat Sverige i på högsta tekniska nivå inom energiförsörjnings- och säkerhetsfrågor både inom IEA och EU.
Anton Löf
Oberoende konsult och forskare inom gruvsfären. Han har sedan 2004 analyserat gruvmarknaden för den privata sektorn, inklusive gruv- och prospekteringsföretag, utrustningsleverantörer och finansiella institutioner. Anton har också arbetat med ett flertal internationella organisationer som Världsbanken, UNCTAD, UNU-WIDER, World Steel Association, International Seabed Authority med flera. Dessutom har han arbetat med diverse olika statliga institutioner i skandinavien, Europa, Afrika samt Sydost Asien. Anton skriver regelbundet i ett antal branschtidningar och är en flitigt anlitad föredragshållare. Anton har forskat inom ämnen som Kinesiskt ägande i den globala gruvsektorn, mineralräntor, järnmalmsmarknaden mm.
Björn Fägersten
Grundare och VD på det geopolitiska analysföretaget Politea och Seniorforskare vid Utrikespolitiska institutet. Han har mer än 20 års erfarenhet av geopolitisk analys och tillämpad forskning med särskilt fokus på politisk risk för näringslivet, geoekonomi och europeisk säkerhetspolitik. Han har doktorerat i internationella underrättelsefrågor vid Lunds universitet och haft tjänstgjort vid Harvards Kennedy School of Government, Europauniversitetet i Florens och som Utrikespolitiska institutet som Europachef. Han är invald ledamot av Kungliga Krigsvetenskapsakademien och rådsmedlem vid European Council of Foreign Relations.
Björn Jerdén
Centrumchef på Nationellt kunskapscentrum om Kina. Han har en doktorsexamen i statsvetenskap från Stockholms universitet och en magisterexamen i internationella relationer från Malmö högskola. Han har gästforskat vid National Chengchi University, National Taiwan University, National Chengkung University och Harvard University. 2016–2020 var han chef för Asienprogrammet på Utrikespolitiska institutet. Björns expertisområden är utrikespolitik och internationella relationer, inrikespolitik, säkerhet och påverkan.
Gunnar Karlson
Konsult i bland annat underrättelse- och säkerhetsfrågor med uppdrag för både myndigheter och företag. Han avslutade en lång bana som officer i Försvarsmakten med drygt sex år som chef för den militära underrättelse- och säkerhetstjänsten. Utredare med uppdrag från myndigheter och Regeringskansli. Styrelseledamot i Statens Servicecenter och Rymdbolaget. Han är ledamot av Kungliga Krigsvetenskapsakademien.
Martin Kragh
Biträdande centrumchef för Centrum för Östeuropastudier (SCEEUS) och seniorforskare vid UI. Kraghs forskning är inriktad främst mot rysk ekonomi och historia, men också den politiska utvecklingen i Ryssland och forna Sovjet. Kragh är ekonomie doktor från Handelshögskolan i Stockholm (2009) och docent (2016) vid Institutet för Rysslands- och Eurasienstudier vid Uppsala universitet. Han är även ledamot i styrelsen för Sverker Åströms stiftelse, och satt tidigare i den svenska avdelningen av Transparency International (2012-2016).
Mike Winnerstig
Chef för enheten för säkerhetspolitik vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI). Mike var tidigare forskare vid Stockholms universitet och Utrikespolitiska institutet under flera år. Han har också varit gästforskare vid Stiftung Wissenschaft und Politik, Tyskland, Aberdeen University, UK, Harvard University, USA, och International Center for Defence and Security samt Estonian School of Diplomacy, Estland.
Oscar Jonsson
Forskare i krigsvetenskap på Försvarshögskolan. Han har en kandidatexamen i freds- och konfliktvetenskap från Uppsala universitet, masterexamen i International Peace and Security och har avlagt doktorsexamen i krigsvetenskap vid Kings's College, London. Han har även gästforskat vid UC Berkeley och arbetat på Försvarsmaktens Högkvarter med hybridkrigföring, rysk strategi och krigföring samt omvärldsanalys. Han var under en tid vikarierande chef för tankesmedjan Frivärld. 2023 mottog Jonsson Sveriges kommunikatörers hederspris 2023.
Alexander Atarodi
Erfaren senior konsult med gedigen kunskap om politiska och ekonomiska händelser i Mellanöstern. Alexander har dessutom arbetat länge med globala framåtblickande analyser (Foresight och Megatrender). Han har både erfarenhet av att arbeta på regeringskansliet, företag och myndigheter. Alexander har nyligen avslutat en tvåårig tjänstgöring på OECD i Paris med bl,a. annat globala trendanalyser. Alexander har forskat på Handelshögskolan i Göteborg samt på FOI. Han har en magisterexamen från Handelshögskolan i ämnet ekonomisk geografi och omvärldsanalys samt en kandidatexamen i internationella relationer.
Henrik Chetan Aspengren
Senior analytiker och leder ”Project for Nordic-India Relations" vid Asienprogrammet på Utrikespolitiska institutet. Han samordnar även Europe India Research and Dialogue Network (EIRDN), ett Europa-baserat forskarnätverk inriktat mot EU-Indien relationer. Han doktorerade på SOAS, University of London, med en avhandling om modern indisk historia och har publicerat böcker, forskningsartiklar och rapporter om Indien och Sydasien.
Andrés Rivarola
Andrés har forskat om industriorganisationer och regional integration i Latinamerika. Under senare år har fokus på han studier varit inom området global geopolitik, med historisk perspektiv. Ett genomgående tema är länken mellan lokalt och globalt, med analys av hur stater och stormakter vandrar mellan centrum och periferi i geopolitiska system. För närvarande arbetar han bl.a. med en antologi om internationell politisk ekonomi och regionalism.
Olof Manner
Olof Manner har mer än 30 års erfarenhet av finansmarknaden. Han har arbetat 25 år på Öhman Fondkommission i olika befattningar, bland annat räntechef, Vice VD och Senior Advisor och som chef för Analysen på Swedbank i tre år. I dag är han Senior Advisor på Swedbank, sitter med i Dagens Industris Skuggdirektion, finanskrönikör i Affärsvärlden och reservofficer.
Mikael Östling
Professor vid KTH. Han tog sin civilingenjörsexamen i teknisk fysik och doktorsexamen från Uppsala universitet, Sverige 1980 respektive 1983. Han har arbetat vid EE fakulteten vid KTH, Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm sedan 1984 där han innehar en position som professor i halvledarelektronik. Han var prorektor för KTH 2017-2022. Dessförinnan hade han andra tunga ledningsuppdrag inom KTH. Under 8 år var han skolchef för skolan för informations och kommunikationsteknologi och även prefekt för storinstitutionen mikroelektronik och informationsteknologi. Östling har haft många internationella uppdrag som redaktör för IEEE Electron Device Letters 2005-2014 och chefredaktör för IEEE Journal of Electron Devices Soceity 2016-19. Han är den första svensk som utnämnts till Fellow of the Electrochemical Society (ECS), och sedan tidigare är Östling också fellow hos IEEE, Institute of Electrical and Electronics Engineers.